Výnimočné Vianoce? Máme pre vás 3 recepty na tekuté cukrovinky!

Výnimočné Vianoce? Máme pre vás 3 recepty na tekuté cukrovinky!
Výnimočné Vianoce? Máme pre vás 3 recepty na tekuté cukrovinky! Thinkstock

Prekvapte svojich blízkych – hitom tohtoročných Vianoc – tekutou maškrtou v podobe „kávového dezertu“!

Vianočný stromček, kapor, zemiakový  šalát a samozrejme maškrty. To všetko nesmie na štedrovečernom stole chýbať. Tradícia pečenia cukroviniek sa na Slovensku  datuje od začiatku 19. Storočia. Ich pôvod je vo výrobe rôznych figúriek z ovocia, ktoré slúžili deťom ako hračky a zároveň ako chutná desiata. V súčasnosti existujú desiatky druhov cukroviniek, ktoré na sviatky pripravujeme. Viete, že tento rok môžete mať „napečené“ v priebehu chvíľky? Prekvapte svojich blízkych – hitom tohtoročných Vianoc – tekutou maškrtou v podobe „kávového dezertu“!

Cukrovinka v hrnčeku?

Zabudnite na tradičné kokosky alebo vanilkové rohlíčky a skúste ochutnať nový spôsob prípravy cukroviniek. Ide o jednoduchý a rýchly recept, ktorý hravo zvládnete a ohromíte ním každú návštevu.

Základom „tekutej cukrovinky“ je instantná káva Jacobs, ktorá dáva dezertu jedinečnú chuť. Ďalšie ingrediencie môžete pridať podľa vlastnej fantázie. Máte radi linecké koláčiky? Aby ste získali originálnu tekutú cukrovinku, pridajte do kávy mandľové lupienky, mletú škoricu,  mliečnu penu a lyžičku šťavnatého džemu, ktorý recept ešte viac osvieži. Voila! Originálne „tekuté linecké koláčiky“ sú na svete.

V prípade ešte väčšej úspory času, môžete miesto jednotlivých ingrediencií do kávy pridať špeciálne korenie s príchuťou alkoholu.

Korenie v cukrovinkách a v káve hrá prím!

Cukrovinky podobné tým dnešným sa začali piecť v bohatších rodinách v 19. storočí. Na výrobu sa používalo vzácne korenie, ktoré v tom období patrilo medzi nedostatkový tovar. K ochuteniu sa používal dokonca cesnak alebo čierne korenie! Vôbec prvým a dnes veľmi obľúbeným druhom cukroviniek boli medové perníky. Keďže obsahovali až 90 druhov rôzneho korenia boli často komplikované na prípravu.

Vedeli ste, že…názov perník je odvodený od českého slova „pepř“ (čierne korenie), ktorý sa do neho pridával?

Skúste si urobiť ich tekutú variantu s kvapkou rumu. Stačí vám len instantná káva Jacobs, pomarančový džem, vanilkový cukor a šľahačka.

RUMOVÉ KÚZLO 

Rumove_kuzlo.jpg
Jacobs

Na prípravu potrebujete:

2 lyžičky instantnej kávy Jacobs

30 ml rumu

90 ml horúcej vody

100 ml mlieka

70 g pomarančového džemu

polovicu vanilkového struku

šľahačka

hnedý cukor

Postup:

Kávu nasypeme do šálky a zalejeme horúcou vodou. Mlieko nalejeme do kastróla, pridáme džem, rum a za tepla miešame. Pozdĺžnu časť vanilkového struku dáme do hrnčeka a ešte chvíľu zahrievame. Kávu zalejeme pripraveným mliekom. Ozdobíme šľahačkou a posypeme hnedým cukrom. Chutí skvele s krehkými sušienkami.

Tip: Chcete si na „tekutých perníkoch“ pochutnať ešte rýchlejšie? Do instantnej kávy vysypte vrecko s príchuťou škorice a rumu.

Spálené maškrty? Nešťastie v rodine!

Ani pečenie vianočných maškŕt sa nezaobíde bez povier a mýtov, ktoré si rozprávali generácie pred nami. Prinášame vám tie najzaujímavejšie z nich.

  • Piecť sa malo vždy iba z múky z vlastnej úrody, aby prišiel hojný rok
  • Z cesta sa zlievala voda a pridávala sa do krmiva kravám, aby v ďalšom roku veľa dojili
  • Gazdinka pri miesení cesta otierala ruky o stromy, aby dobre plodili
  • Pripálenie alebo popraskané pečivo znamenalo nešťastie alebo smrť v rodine

NAMIXUJTE SI TEKUTÉ KOKOSKY (KOKOSOVÝ RAJ)

Na prípravu potrebujete:

Italske_amaretto.jpg
Jacobs

Instantná káva Jacobs (70 ml)

90 ml kokosového mlieka

50 ml likéru Malibu

1 lyžička bieleho cukru

mliečna pena

sušený kokos

Postup:

Instantnú kávu Jacobs zalejeme vodou, pridáme mierne zohriate kokosové mlieko a následne likér Malibu. Primiešame cukor, pomiešame a pridáme mliečnu penu. Nakoniec ozdobíme sušeným kokosom.

Ovocné priznanie (linecké koláčiky) 

Na prípravu potrebujete:

2 lyžičky instantnej kávy Jacobs

60 ml horúcej vody

30 ml likéru Kahlúa (alebo karamelového sirupu)

30 g sušeného kandizovaného ovocia

120 ml teplej mliečnej peny

škorica na posypanie

Postup:

V džbánku speníme mlieko s kandizovaným ovocím a necháme chvíli odstáť. Kávu nasypeme do šálky, zalejeme horúcou vodou a pridáme likér. Cez sitko precedíme mlieko s kandizovaným ovocím do šálky. Nakoniec nápoj posypeme škoricou.

Viac informácií na www.bavsakavou.sk.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom