Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Plody zrelej moruše čiernej
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
12. júna 2014 ZdravieVýživa od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Zistite, prečo sa oplatí jesť moruše

Moruše – zabudnuté, pomaly vymierajúce ovocie, ktoré však v sebe skrýva viac sily, ako by ste očakávali!

Čierna je lepšia ako biela

Moruša, inak nazývaná aj „stromová malina“ alebo „stromová jahoda“ je ovocný strom, ktorého plody už mnohí z nás nepoznajú a možno ani neviete, či ste ich niekedy už jedli? Často je prirovnávané práve k malinám kvôli ich podobe s týmito plodinami a k jahodám zas pre ich podobnú konzistenciu.

Moruša biela pochádza z Číny a výhradne jej listami sa živia priadky morušové, vďaka ktorým získava textilné odvetvie hodváb. Moruša čierna má zas pôvod v Afganistane.

Plody moruše obsahujú iba 8 % cukrov, ale veľa vitamínu C, organických kyselín, minerálnych a bio-aktívnych látky, ktoré majú dezinfekčné účinky a pôsobia protizápalovo. Pomáhajú pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Okrem toho obsahuje moruša veľmi veľa vitamínov a minerálov, ako je draslík, horčík, vápnik, selén, meď, fosfor, zinok, železo, niacín, kyselinu listovú, či riboflavín.

Do lekárne pre ovocie

Výťažky z listov moruše sú často využívané v tradičnej čínskej medicíne. Jej hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy. Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak.

Kôra zo stromu pôsobí proti zápche a obsahuje látku resveratrol, ktorý blokuje pôsobenie rakovinových buniek a bráni rastu nádorov. Z listov sa varí morušový čaj, drievko sa dáva do ohnivej vody – morušovice.

Ak bojujete s nadváhou, skúste zaradiť do svojho jedálnička aj túto plodinu. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku.

Jahodová pena ozdobená čerstvou jahodou
shutterstock.com

Prečítajte si aj: Ktorá zmrzlina je zdravšia?

Letné osvieženie

Máme pre vás recept, ktorý vás v tomto teple určite vhodne osvieži, a z ktorého nemusíte mať výčitky. Dokonca sa nemusíte obávať salmonely a podobných letných nástrah, ba práve naopak. Pre vaše zdravie bude prínosom vo forme vitamínovej bomby.

ZMRZLINA Z MORUŠE: 200 g moruše, 300 g hustého bieleho jogurtu alebo 1:1 jogurt s tvarohom, krabička 33 % smotany na šľahanie , 70 g cukru (cukor môžete kľudne nahradiť stéviou), 2 lyžičky citrónovej šťavy

Všetko spolu rozmixujte a dajte do zmrzlinovača. V prípade, že zmrzlinovač nemáte, zmes vložte do mrazničky približne na 2 hodiny (vždy po pol hodinke zmrzlinu skontrolujte a premiešajte, aby ste predišli prílišnému stuhnutiu a tvorbe ľadových kryštálikov).

K téme

Prekvapivé veci, ktoré pomôžu pri diéte Ako si pripraviť kávu, ktorá spaľuje tuk, znižuje zápaly a chutí skvele?

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DamskaJazda.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

K téme

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.