Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Avocado, avokádo, ovocie
3
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.thinkstockphotos.com
21. augusta 2017 ZdravieDiéty od DamskaJazda.skSITA Diskusia()

Famózna zdravá sladkosť: Avokádo na sladko!

Že vám avokádo nechutí?! Tieto recepty zmenia váš pohľad a budete sa musieť krotiť, aby ste nevykúpili zásoby avokáda zo supermarketov! Prinášame vám prvý diel zo série zdravých, sladkých receptov s využitím avokáda.

Čo je avokádo

Avokádo je plodom stále zeleného stromu „Persea americana“ a názov pochádza z aztéckeho „ahuacatl“. Aztékovia ho nazývali aj „ovocím plodnosti“. Patrí do podobnej skupiny rastlín ako napr. škorica. Aj keď je avokádo v skutočnosti ovocím, nie je sladké, nemá ani nejako zvlášť výraznú vôňu a ak je dozreté, má jemnú, až krémovú konzistenciu.

Je plné fytochemikálií,ako sú:

karotenoidy (beta-karotén, alfa-karotén a luteín)

flavonoidy

fytosteroly (beta-sitosterol, campesterol a stigmasterol)

Prečítajte si aj: Zdravá alternatíva pre milovníkov nutelly

Poskytuje: vlákninu a jedinečnú kombináciu tukov, nenasýtených mastných kyselín (hlavne kyselina olejová) a tzv. mastných alkoholov, draslík, horčík, vitamín E, vitamín C a vitamíny skupiny B.

Avokádo neobsahuje žiadny cholesterol ani sodík a doterajšie výskumy naznačujú, že avokádo by svojou kombináciu antioxidačných a protizápalových zložiek mohlo prispievať k prevencii rakoviny.

cookies

Čokoládová symbióza

Potrebujete:

1 šálku špaldovej múky

1 a 1/3 hrnčeka hladkej múky (vhodnejšie pre zdravie by sme navrhovali kokosovú múku)

1/2 hrnčeka holandského kakaa

1 lyžičku sódy bikarbóny

1/2 lyžičky soli

1/4 šálky hnedého cukru

1/4 šálky práškovej stévie, alebo 20 kvapiek stévie ( ak neobľubujete sladidlo, 3/4 pohára kr. cukru)

1/3 pohára roztopeného kokosového oleja

1/2 šálky roztlačeného avokáda

3 vaječné bielka

2 lyžičky vanilkovej esencie

1/2 pohára čokoládových lupienkov,alebo nasekaných kúskov tmavej čokolády

Postup:

V jednej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie.

V druhej miske vyšľahajte cukor so stéviou a kokosovým olejom, pridajte bielka, vanilku a rozpučené avokádo. A na nízkom stupni miešajte dohladka.

Pridajte už zmiešané suché ingrediencie a šľahajte na nízkom stupni, Nakoniec vmiešajte kúsky čokolády a premiešajte vareškou. Nezľaknite sa, cesto sa bude trošku drobiť, ak ho však budete mať veľmi sypké pridajte trošku vody.

Cesto dajte do chladničky na hodinu. Po hodine vyberte cesto, sformujte do malých guličiek, ktoré poukladáte na papier na pečenie a mierne stačíte do plochého tvaru.

Pečte na 150 stupňoch približne 17-19 minút. Pozor, aby ste ich nevysušili príliš dlhým pečením.

Odporúčané články

Recept na čokoládovú a vanilkovú zmrzlinu Ako sa zbaviť parazitov v tele? Tu sú recepty, ktoré ich zlikvidujú

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Diéty

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...