Spoznajte zázračné účinky zeleniny I.

zelenina
shutterstock
reklama:

Viete, aký význam má zelenina na ľudské zdravie? Ponúkame vám prehľad jednotlivých druhov zeleniny ako aj ich liečivé účinky.

Cibuľa

Účinky : Znižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posilňuje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zápalové procesy a uvoľňuje hlien. Červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré znižujú riziko vzniku nádorových ochorení. Je výbornou prevenciou proti osteoporóze. Obsahuje vysoké množstvo zinku potrebného na stavbu kostí, ako aj vitamíny B,C, A i E.

Množstvo : čím viac, tím lepšie. Odporúča sa jesť surová. Musí sa jesť len čerstvá, pretože po rozkrojení sa po 24 hodinách stáva toxickou.

Červená repa

Účinky : Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne a minerálne látky. Obsahuje jód, kobalt. Je výživná a pomáha pri liečbe chrípky a nachladnutia.

Množstvo : Pridávame ju do šalátov, jeme ju nastrúhanú a šťavu masírujeme do vlasov. Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku. Odporúča sa ročná spotreba 3 kg. Pozor! Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závraty. Preto je potrebné zmiešať ju s mrkvovou šťavou.

Fenikel

Účinky : Obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávenie a má upokojujúci účinok na nervovú sústavu. Fenikel je známy svojou schopnosťou uvoľniť zastavené vetry a pomôcť pri plynatosti. Je bohatým zdrojom draslíku a zároveň redukuje vysoký krvný tlak. Je dôležitou súčasťou detských čajov. Veľmi priaznivo pôsobí proti bolesti brucha u dojčiat.

Množstvo : Stonky a listy jedzte v neobmedzenom množstve. 200gramová varená porcia nahradí 20-30% denní potrebnej dávky draslíka u dospelého človeka. Neodporúča sa konzumovať semená feniklu počas tehotenstva.

, rasca, pochutiny, kmín, kuchyňa
shutterstock.com

Kapusta

Účinky : Rastlinné látky a vitamín C predchádzajú rakovine. Reguluje zažívanie a povzbudzuje črevá. Kyslá kapusta pomáha pri pocite plnosti a pálení záhy. Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy a choroby hrubého čreva. Šťava z listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfekčne a odvádza z tela všetky škodlivé látky.

Kyslá kapusta: Pomáha v boji s rakovinou

Množstvo : 1/4 hlávky pokryje 1/5 dennej potreby vitamínu C. Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti svalov, hlavy, močového mechúra a liečia kožné choroby. Pri žalúdočných problémoch je potrebné aspoň mesiac piť 5-6 pohárov kapustovej šťavy, hodinu pred jedlom.

Kukurica

Účinky : Vysoký obsah mangánu pôsobí proti stresu, svalovým kŕčom a srdcovej arytmii. Železo zase pomáha proti chudokrvnosti.

Množstvo : Predstavuje bohatý zdroj energie – je v nej mnoho uhľohydrátov a bielkovín. 100 g pokryje takmer polovicu dennej potreby železa.

Mrkva

Účinky : Znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Jednoduchý spôsob, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou keď sa človek cíti vyčerpaný, alebo sa zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík.

Množstvo : Každý deň jedzte 2 mrkvy alebo vypite pohár čerstvej šťavy. Pitie mrkvovej šťavy je vynikajúcou detoxikáciou čriev.

Paprika

Účinky : Vitamín C neutralizuje voľné radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Betakarotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.

Obľúbená a prospešná: O akej zelenine je reč?

Množstvo : Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča najmä počas nachladnutia. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby u dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani zahrievaním, ani pečením. Červená paprika obsahuje 9x viac betakaroténu a 2x viac vitamínu C, než paprika zelená.

Zelenina je zdravá, väčšinou ľahko stráviteľná, chutná a navyše dokáže priaznivo pôsobiť na ľudský organizmus. O dôvod viac zaradiť ju do každodenného jedálnička.

24. júna 2014

reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hod