Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Mrkvový koláč
Shutterstock
17. septembra 2017 LifestyleRecepty a nápady od DámskajazdaSITA Diskusia()

Vynikajúci mrkvový koláč

Vychutnajte si anglickú klasiku aj u vás doma.

Tento koláč „chudobných“ pripravovali už niekedy počas druhej svetovej vojny v Anglicku, odkiaľ sa v šesťdesiatych rokoch dostal aj do Ameriky. Tam jeho receptúru neustále vylepšovali, kým nevznikol ten najlepší mrkvový koláč na svete.

Čo však neznamená, že existuje len jeden recept. V každej domácnosti sa pripravuje trochu inak. My vám ponúkame jeden z overených receptov, ktorý zaručene uspokojí vaše mlsné jazýčky 😀

Pripravte si suroviny:

500 g strúhanej mrkvy, 3 vajcia, 500 g hladkej múky, 1 PL škorice, 170 g hnedého cukru, 170 g kryštálového cukru, štipku soli, 2 čl prášku do pečiva, 1 čl sódy bikarbóny, 1/2 čl muškátového orieška, 175 ml oleja, 1 čl vanilkového extraktu, 250 g zaváreného ananásu posekaného na drobné kúsky bez šťavy, 130 g posekaných pekanových orechov.

Krém: 250 g nátierkového masla (Philadelphia cream cheese), 60 g masla, 1/2 čl vanilkového extraktu, 250 g práškového cukru, alebo aj menej podľa chuti.

Postup:

1. Cukor vyšľaháme spolu s vajciami do peny. Pridáme olej a vanilkový extrakt a chvíľu šľaháme.

2. V inej miske zmiešame všetky suché ingrediencie: múku, škoricu, soľ, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a muškátový oriešok. Suchú zmes prišľaháme k vaječnej pene.

3. Nakoniec pridáme mrkvu, ananásové kúsky a posekané pekanové orechy. Všetko poriadne spolu premiešame a zmes vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej alebo inej formy s rozmerom cca 33 x 23 cm.

4. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia približne 40 minút. Či je koláč upečený zistíte špajlovým testom. Ak je na špajli po vytiahnutí z koláča nedopečené cesto, treba ho ešte piecť. Ak je povrch upečený a vnútro nedopečené, prikryte povrch papierom na pečenie, znížte teplotu na 150 stupňov Celzia a pečte zakryté, kým sa neprepečie aj vnútro.

5. Po vychladnutí koláč potrieme krémom, ktorý si pripravíme vyšľahaním nátierkového masla s cukrom, vanilkovým extraktom a maslom.

6. Ak máte radi, orechy, môžete povrch ešte posypať posekanými pekanovými orechmi. Koláčik treba skladovať v chladničke, na druhý deň je ešte lepší! 😀

Prajeme dobrú chuť!

Odporúčané články

4 kokteily, s ktorými sa vrátite na dovolenku Najchutnejšie buchty s cukrom. Budete ich milovať!

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Recepty a nápady

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

Rozumiem

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...