Skúste to! Toto je najzdravšia diéta na 7 dní v týždni

Jedlo, potrava

Menu pozostáva z pestrej stravy s miernym príjmom kalórií.

Ak si pravidelne nemeriate krvný tlak, nezistíte, že je zvýšený, kým sa situácia nestane alarmujúcou. Hypertenzia je jednou z hlavných príčin ochorení srdca, mŕtvice a predčasnej smrti.

Štúdie ukázali, že diéta DASH, bohatá na mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku, ovocie a zeleninu, môže pomôcť znížiť riziko vysokého krvného tlaku. Menu DASH vychádza z pestrej stravy so stredným príjmom kalórií.

Príklad menu DASH na sedem dní

Potraviny, ktoré sa odporúčajú: Ryby, ovocie, nízkotučné mliečne výrobky, potraviny s nízkym obsahom nasýtených tukov, olivový olej, zelenina.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť: Alkohol, tučné jedlá, mäso a mäsové výrobky, slané potraviny.

Pondelok

Raňajky: Jogurt, plátok celozrnného chleba, vajcia, šalát. Svačina: Banán. Obed: Kus vareného mäsa, 200 g zeleniny (mrkva, brokolica, ružičkový kel), olivový olej (5 gramov) s chlebom (alebo zemiakmi, či ryžou). Večera: 200 g jogurtu a 200 gramov zmiešanej varenej zeleniny.

Utorok

Raňajky: 30 g cereálnych obilnín, 250 ml nízkotučného jogurtu, pohárik nesladenej čerstvej ovocnej šťavy, malá šálka bielej kávy. Svačina: Hruška. Obed: Rybacia polievka s ryžou, 200 g varenej ryby poliatej maslom so zemiakmi, 1 čajová lyžička olivového oleja.Večera: Celozrnný chlieb, 50 gramov syra, 4 olivy, ovocný šalát.

Streda

Raňajky: Ovsené vločky s nízkotučným mliekom, šálka zeleného čaju. Svačina: 2 mandarínky alebo jablká alebo pomaranč. Obed: 100 g vareného kuracieho mäsa, 2 plátky celozrnného chleba, polovičná hlava šalátu, 50 g nízkotučného syra.Večera: 100 g varenej ryby, 100 g varenej ryže, 2 ml paradajkovej omáčky ochutenej oreganom a bazalkou, 200 g zeleného šalátu s citrónom a olivovým olejom.

Štvrtok

Raňajky: 2 plátky toustových chlebov, 2 lyžice arašidového masla, pomarančový džús. Svačina: Zmiešajte menší banán, 100 g jahôd, malín alebo ostružín, 1 dl ovocnej šťavy bez cukru a 1 dl odtučneného mlieka. Obed: Zemiaky pečené v rúre, 2 lyžice salsovej omáčky, porcia zeleného šalátu s plátkami paradajok. Večera: Thajské kura s avokádom

Piatok

Raňajky: 2 plátky celozrnného chleba, šunka (2 plátky), 2 listy šalátu, 1 paradajka. Svačina: Kocka tmavej čokolády, 100 g malín. Obed: Tanier s kuracou polievkou, plátok celozrnného chleba, 200 g morčacích pŕs s dusenými hríbikmi a nakrájanými cesnakovými strúčikmi. Večera: Tekvicové noky so šalviou

Sobota

Raňajky: Sendvič vyrobený z dvoch plátkov celozrnného chleba, polovice avokáda pokvapkaného citrónovou šťavou a dvoch krúžkov paradajky, pohár jogurtu s nízkym obsahom tuku. Svačina: Čerstvý ovocný šalát so zmrzlinou. Obed: 7 lyžíc varenej hnedej ryže, na pare dusená brokolica a tri nožičky karfiolu so strúčikom cesnaku, mladá cibuľka, so zemiakmi pečenými v rúre. Večera: Polovica tuniaka bez masla zmiešaná s 2 polievkovými lyžicami fazule, jedna čerstvá paprika a trochu chilli, porcia šalátu.

Nedeľa

Raňajky: Pohár nízkotučného jogurtu, 3 lyžice müsli, jablko. Svačina: Pretrepte 1 banán, 10 jahôd a 200 ml odstredeného mlieka. Obed: 2 plátky celozrnného chleba, 2 filé z lososa namočené v citrónovej šťave, 1 polievková lyžica nízkotučnej majonézy a 10 bobúl hrozna. Večera: Delikátne rolky

Skôr ako sa rozhodnete pokračovať v tejto strave, poraďte sa so svojím lekárom alebo dietetikom.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom